Szűrőeszköz a posztpartum szorongásos zavarokra való veszélyeztetettség mérésére

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (gyermekegészségügy, édesanyák, fiatalok egészsége)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Vezse Vivien

Előadás adatai

Előadás címe: 
Szűrőeszköz a posztpartum szorongásos zavarokra való veszélyeztetettség mérésére
Összefoglaló: 

Háttér és célkitűzések: A posztpartum szorongásos zavarok gyakran társulnak posztpartum depresszióval, illetve számos kutatás számol be arról, hogy a szorongásos zavarok prevalenciája nagyobb szülés után, mint a depresszióé. Ennek ellenére a posztpartum szorongásos zavarok kevesebb figyelmet kapnak. A klinikai gyakorlatban nincs megfelelő szűrőeszköz a szorongásos tünetek prevenciójához. Ezért a vizsgálat célja egy olyan szűrőkérdőív létrehozása, mellyel mérhetők a posztpartum szorongásos zavarok rizikófaktorai várandósok körében.
Módszer: Egy 33 fős várandós mintán végzett kérdőíves elővizsgálatot követően a prevenciós célokra megtervezett kérdőív 56 tételét a pszichometriai jellemzők alapján 25 tételre redukáltuk. A fővizsgálatban 175 várandós kérdőíves megkérdezésekor gyűjtött adatok a megbízhatóság vizsgálatán túl az Érzelemszabályozási Nehézségek Kérdőív és a Kapcsolati Kérdőív alkalmazásával a kritérium validitás vizsgálatát is lehetővé teszik.
Eredmények: A jelenleg 25 állítást tartalmazó kérdőív kivételesen megbízható (Cronbach alfa=0,92). A kérdőív validálása az Érzelemszabályozási Nehézségek Kérdőív és a Kapcsolati Kérdőív alapján erős (r=0,64; r=0,54).
Gyakorlati jelentőség: A kutatás végső célja egy olyan mérőeszköz kidolgozása, melynek segítségével a védőnők már terhesség alatt kiszűrhetnék azokat a várandósokat, akik szubklinikai szinten, vagy kórosan szoronganak, hogy megelőzhető legyen a posztpartum szorongásos zavarok kialakulása. Erre a kérdőív jelen adataink alapján alkalmasnak tűnik, jelen vizsgálatok prediktív validitásvizsgálattal történő kiegészítése folyamatban van.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Molnár Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Magatartástudományi Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Balázs Katalin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
BTK Pszichológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program