A donor specifikus antitest és a proteinuria kapcsolata vesetranszplantált betegekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Traumatológia, ortopédia, idegsebészet, mellkas-sebészet, kísérletes sebészet, szemészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Cseke Barbara Gyöngyi

Előadás adatai

Előadás címe: 
A donor specifikus antitest és a proteinuria kapcsolata vesetranszplantált betegekben
Összefoglaló: 

A vesetranszplantáció késői szövődménye a krónikus humorális kilökődés, amely hosszú távon graftelégtelenséghez vezet. A jelenség immunológiai alapját a donor specifikus antitest (DSA) megjelenése képezi.

Kutatásom során megvizsgáltam 2015,01.01. és 2015.12.31. közötti DSA eredményeket. A levétel idejében vizsgált proteinuria (totálprotein-kreatinin hányados) értéket, a szérum kreatinin szintet, a betegek aznapi szakrendelésen mért vérnyomását, és a DSA levételhez legközelebbi biopszia eredményeket összevetettem azon két beteg populáció tagjai között, akik DSA pozitívak illetve negatívak lettek.

A vizsgált időszakban 359 betegnél történt DSA levétel. 54 betegnél volt a DSA pozitív. Nemzetközi publikációk alapján 3000 Major Furescence Intensity (MFI) feletti értékek pozitívak (A-csoport), ez alattiakat pedig negatívak. DSA negatív összesen 305 beteg, ezen belül 14 esetben volt a DSA kimutatható, de 3000 MFI alatti, a többi esetben nem volt mérhető DSA. Akik DSA pozitívak lettek, 25 esetben (46,3%) volt jelentős proteinuria (200 mg/24 óra feletti totálprotein/kreatinin szint), 43 (79,6%) betegnél volt magas kreatinin szint, ami nőknél 97, férfiaknál 106 mikromol/liter feletti volt. Az „A”csoporton belül 12 esetben (22,2%) volt biopsziával igazolt kilökődés. Ugyanebben a csoportban 30 (55,6%) betegnek volt 140 vagy magasabb vérnyomásértéke. Azt is viszgáltam, hogy a betegek mennyire voltak immunizálva transzplantációjuk előtt.

Összességében elmondható, hogy a pozitív betegek nagy százalékában előfordul proteinuria, mely ismert prediktív faktora a krónikus humorális rejekció miatti graftvesztésnek. A DSA levétele a transzplantációt követő harmadik hónapban történik, majd évente egyszer, illetve szükségszerűen–a mai magyarországi protokollok alapján– ha a kilökődést és kezelésünk hatékonyságát monitorizálni szeretnénk. Ezért egy egyszerű laboratóriumi paraméter, a totálprotein/kreatinin hányadost nézve eldönthető, hol kell DSA változását szorosabban követni, a terápiát módosítani, annak érdekében, hogy a graft minél hosszabb ideig funkcionáljon. Továbbiakban követéses vizsgálattal a proteinuria és DSA tendenciákat vizsgálva pontosabb következtetéseket lehet levonni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Zsom Lajos
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet, Szervtranszplantációs Nem Önálló Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Nemes Balázs
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Sebészeti Intézet, Szervtranszplantációs Nem Önálló Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program