A target specifikus pankreász ellenes antitestek gyakoriak primer sclerotizáló cholangitisben és összefüggést mutatnak a súlyosabb betegséglefolyással.

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Vanczák Róbert

Előadás adatai

Előadás címe: 
A target specifikus pankreász ellenes antitestek gyakoriak primer sclerotizáló cholangitisben és összefüggést mutatnak a súlyosabb betegséglefolyással.
Összefoglaló: 

Bevezetés: A CUB zona pellucida-szerű domain 1 (CUZD1) és a glikoprotein 2 (GP2) fehérjék a bélrendszer veleszületett immunitásában szerepet játszó fehérjecsaládhoz tartoznak. Ezeket az antigéneket, a Crohn betegségben gyakori pancreas ellenes antitestek specifikus célpontjaiként azonosították. Ezen antitestek előfordulását és prognosztikai szerepét vizsgáltuk primer sclerotizáló cholangitisben (PSC).
Módszerek: 69 PSC-s beteget vizsgáltunk. A pancreas-ellenes antitest meghatározásokat szérumból végeztük CUZD1-t és GP2-t expresszáló transzfektált HEK293 sejteket tartalmazó biochipen indirect immunfluoreszcens módszerrel. Az (IBD) klasszikus markereit is meghatároztuk (p-ANCA IgA/G, ASCA IgA/G valamint anti-OMP IgA). A kontroll csoport Crohn (CD) és colitis ulcerosás (UC) betegekből állt. A súlyos kórlefolyást a májtranszplantáció szükségességével vagy a halálozás bekövetkeztével definiáltuk.
Eredmények: PSC-s betegeink 43,5%-ában (n=30) találtunk legalább egy pancreas-ellenes antitestet, mely gyakoribb volt a kontrollokhoz képest (CD:26,8%, p<0,01; UC:7,6%, p<0,001). A pozitív esetek 33,3%-ban (n=10) csak anti-CUZD1, 33,3%-ban csak anti-GP2 és 33,3%-ban mindkét antitest jelen volt. Az anti-CUZD1 antitestek kizárólag IgA, míg az anti-GP2 antitestek IgA és IgG típusúak voltak. Az életkor, az IBD és a cirrhosis nem befolyásolták a pancreas-ellenes antitestek előfordulási gyakoriságát. Kaplan-Meier analízis során a klasszikus markerek közül egyik sem, a pancreas-ellenes antitestek közül kizárólag az IgA típusú anti-GP2 függött össze a betegség gyorsabb progressziójával (pLogRank: <0,01), azaz a májtranszplantációig vagy a halálozásig eltelt rövidebb idővel. Az anti-GP2 IgA pozitivitás Cox regresszió során a májcirrhosis jelenlétére korrigálva is független kockázati tényező maradt (HR, [95%CI]: 4,31 [1,05-17,61]).
Összefoglalás: A pancreas ellenes antitestek PSC-ben gyakoriak. Az IgA típusú anti-GP2 antitest összefüggése a betegség progressziójával egy újabb bizonyítéka annak, hogy a bélrendszer, a veleszületett immunitás és a májbetegség kapcsolatának PSC-ben kiemelt szerepe van.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tornai Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Gasztroenterológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program