Anandamid, 2-arachidonil-glicerin, palmitoil-etanolamid, oleoil-etanolamid analízise HaCaT és SZ95 sejtvonalakban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Biokémia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Székely Tímea

Előadás adatai

Előadás címe: 
Anandamid, 2-arachidonil-glicerin, palmitoil-etanolamid, oleoil-etanolamid analízise HaCaT és SZ95 sejtvonalakban
Összefoglaló: 

Az endokannabinoidok családjába tartozó anandamid (AEA) és a 2- arachidonil-glicerin (2-AG), illetve az endokannabinoid- szerű anyagok, úgy mint az oleoil-etanolamid (OEA) és palmitoil-etanolamid (PEA) eszenciális szerepet töltenek be számos fiziológiás folyamatban, többek között beleértve az energia háztartást, immunológiai funkciókat, valamint a központi és perifériás idegrendszeri funkciókat. Továbbá kapcsolatba hozhatók különböző patofiziológiás állapotokkal, úgy mint a szív és érrendszeri betegségek, gyulladás, metabolikus szindróma, tumor és mentális rendellenességek. Míg az AEA és 2-AG endokannabinoidokat a CB1 és CB2 kannabinoid receptorok hatékony agonistáiként azonosították, az OEA és a PEA agonista és antagonista módon is viselkedhet. Az endokannabinoidok jelenlétét már számos szövetben és testfolyadékban is kimutatták.
A Selected Reaction Monitoring egy rendkívül szelektív és érzékeny célzott tömegspektrometriás eljárás biomolekulák jelenlétének és mennyiségének meghatározására komplex biológiai mintákban. Az SRM a hármas kvadrupólokra jellemző szken mód alkalmazásán alapul, mely során az ionforrásból az első kvadrupolba bejuttatott molekulaionok közül csak egy meghatározott m/z arányú, ún. prekurzor ion kerül kiválasztásra. Ez továbbítódik a második kvadrupolba, ahol ütközés indukált disszociáció (CID) révén fragmentálódik. Az így kapott fragmens ionok pedig eljutnak a harmadik kvadrupólba, ahol egy meghatározott m/z arányú fragmens ion kiválasztása történik meg, majd ezen fragmens ion bejut a detektorba. A technikát különböző molekulák mennyiségi és minőségi analízisére használják.
Kísérleteink során optimalizáltunk egy SRM alapú relatív kvantitálási módszert endokannabinoidok vizsgálatára, majd meghatároztuk az AEA, 2-AG, OEA és PEA mennyiségét különböző keratinocita eredetű sejtkultúrákban.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Csősz Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program