Látássérült anyák védőnői gondozása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Egészségtudományok
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Izsák Aliz

Előadás adatai

Előadás címe: 
Látássérült anyák védőnői gondozása
Összefoglaló: 

Bevezetés: Még napjainkban is számos kételkedés jellemzi a látássérült nők gyermekvállalásával kapcsolatos felfogást a szakemberek és a társadalom részéről egyaránt. A látássérült személyek nem mindig kapják meg a megfelelő, speciális segítséget a várandóssággal, szüléssel, és a gyermekek nevelésével kapcsolatban, ezért úgy gondolom, hogy a látássérült anyák gondozásához fokozott figyelemre van szükség.
Célkitűzés: Célom, hogy felmérjem a látássérült nők tapasztalatait, véleményét az egészségügyi dolgozók által, a gyermekvállalás során nyújtott segítséggel kapcsolatban. Szeretném feltárni a gyermekvállaláshoz kötődő nehézségeket, valamint a gyermekek gondozásához és neveléséhez kapcsolódóan szükséges speciális technikákat.
Minta és módszer: A kutatást 20-50 év közötti, látássérült anyák körében, strukturált interjútechnikával, továbbá elégedettségi kérdőív segítségével végeztem.
Az interjú során 7 témakörben gyűjtöttem adatokat: párkapcsolati jellemzők, a látássérülés jellemzői, munkahelyi környezet, a várandósság és a szülés megélése, a gyermeknevelés nehézségei, az egészségüggyel kapcsolatos tapasztalatok, és a látássérülteket támogató intézményekkel való kapcsolatok.
Az elégedettségi kérdőívek esetében arra vártam választ, hogy mennyire vannak megelégedve a felmérésben résztvevő nők, a gyermekvállalás során velük kapcsolatba kerülő egészségügyi szakemberekkel. Így külön vizsgáltam a házi gyermekorvossal, a védőnővel, valamint a szülész-nőgyógyásszal való elégedettségüket.
A vizsgálatban eddig 11 fő vett részt, akiket a Látássérültek Észak-Alföldi Regionális Egyesülete segítségével kerestem fel.
Eredmények: A vizsgált nők egyetértettek azzal, hogy az egészségügyben dolgozó szakemberek, nincsenek megfelelően felkészülve, ha egy látássérült személlyel találkoznak. Az eredményekből egyértelműen megmutatkozik, hogy a gyermekgondozást tekintve, nem érzik magukat hátrányosabb helyzetben, mint a látó nők.
Következtetések: A szakembereket olyan adaptációs technikákkal, valamint speciális egészségügyi ismeretekkel kellene felkészíteni, hogy megfelelő szakértelemmel tudjanak segíteni, ha egy gyermeket vállaló látássérült személlyel találkoznak.

1. témavezető adatai
Név: 
Gyulai Anikó
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
EK Egészségtudományi Intézet, Védőnői Módszertani és Népegészségtani Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program