A paresisek ritka oki háttere: mikor gondoljunk rá?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Magócs Dávid

Előadás adatai

Előadás címe: 
A paresisek ritka oki háttere: mikor gondoljunk rá?
Összefoglaló: 

Bevezetés
A hirtelen kialakuló alsó végtagi paresis hátterében számos ok állhat, veszélyeztetheti a beteg életét és hosszabb távon súlyosan befolyásolhatja az életminőséget. A gyakori kórképeken kívül (keringészavar, daganat) azonban ez a neurológiai tünet lehet egy betegség ritka manifesztációja, a klinikai képet krónikus betegségek együttes előfordulása színesíti és a kóroki háttér hosszú ideig tisztázatlan marad, mely az adekvát terápia elmaradását okozhatja.

Célkitűzés
Retrospektív adatfeldolgozással hat beteg (4 férfi és 2 nő) esetét elemeztük, akik kórházi felvételére súlyos neurológiai tünetek - dominálóan alsóvégtagi gyengeség illetve járásképtelenség - kialakulása miatt került sor és a háttérben ritka kóroki tényező igazolódott. Munkánk célja az volt, hogy a hat esettanulmányon keresztül mutassuk be a paresisek ritka kóroki hátterét, különös figyelmet fordítva az infekciók szerepére, a diagnosztikai megközelítésre, és ennek birtokában a terápia sikerességére.

Betegek és módszer
A betegeket a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Belgyógyászati Intézet B épület Ritka Betegségek Tanszékén kezelték 2010 és 2015 között. Két férfi beteg esetében krónikus hepatitis B és C állt a súlyos, axonális típusú senso-motoros polyneuropathia hátterében. Egy férfibeteg paraplegiája pedig többszörös térdműtéteket követő sepsis kapcsán alakult ki – koaguláz negatív Staphylococcust azonosítottak -, állapota a súlyos fertőzés lezajlása után sem javult, nála kevert senso-motoros polyneuropathia igazolódott. A negyedik férfibeteg végtagbénulását egy extrém módon növekvő, gerincűrbe törő lipomatózis okozta. Két nőbetegnél a plegia hátterében Whipple-kór illetve gluténszenzitív enteropathia állt.

Következtetés
A kiváltó oki háttér azonosítása és a célirányos kezelés mellett a betegek mozgásfunkciójukat visszanyerték, életminőségük jelentősen javult. A gyakori tényezők kizárását követően, a paresisek ritka eredetét figyelembe véve - kiemelt hangsúlyt helyezve egyes fertőző kórokozokra –multidisciplinaris megközelítéssel a kezelés sikerre vihető.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Pfliegler György
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Ritka Betegségek Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program