Gyermek otthonlélegeztetési program

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kóródi Sándor Miklós

Előadás adatai

Előadás címe: 
Gyermek otthonlélegeztetési program
Összefoglaló: 

A tartós intenzív osztályos ellátást igénylő gyermekek többségénél romló állapotuk megfékezéséhez légzésük gépi támogatására van szükség. Ezen állapotok hátterében állhatnak olyan kórképek, amelyek progressziójukból adódóan a betegeteket életük végéig ezekhez a lélegeztető gépekhez kötik, ezáltal úgynevezett „tartós lélegeztetést igénylő” páciensekké válnak.

Retrospektív kutatásom a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Intézmény Gyermekintenzív osztályán végeztem 2013 és 2015 között. Így kigyűjtött adatok alapján összesen 6 kis beteg anamnézisét, adatait, mesterséges gépi lélegeztetésre vonatkozó indikációjukat sikerült feldolgoznom, olyan gyermekekét, akik az „Otthonlélegeztetési programba” már bekerültek vagy a bekerülésre várnak, vártak.

A páciensek közül három fiú és három lány. A vizsgálat időtartalma alatt egy fiúgyermek a programba bekerülést követően egy év után és egy lány gyermek a programba bekerülést megelőzően exitált. Betegségüket tekintve egy gyerek Ondine-átkában, ketten mitokondriális betegségben, úgynevezett Sengers-szindrómában, és hárman pedig Werdnig–Hoffmann betegségben szenvedtek.

Tartós gépi lélegeztetés, mint igény kielégítésére Magyarországon két megoldás létezik: az egyik a betegek tartós lélegeztetési osztályon történő elhelyezése, a másik a különleges eszközöket és szakmai tudást szükségeltető otthonlélegeztetési programba való bekerülés. Maga a program már lassan két évtizede elérhető, az ebbe való bekerülés és részvétel rendkívül szigorú protokollok és feltételek betartása mellett lehetséges. Hatalmas előnye közé tartozik a beteg gyermekek szeretetteljes családi környezetben történő elhelyezése és ápolása. Hátrányait tekintve rendkívül kevés páciens kerülhet be a programba, és rendkívül költséges is egyben a gépek karbantartása illetve a fogyóeszközök pótlása miatt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szikszay Edit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program