Temocillin in-vitro hatékonyságának vizsgálata ESBL baktériumok esetében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina és klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Tóth Szabolcs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Temocillin in-vitro hatékonyságának vizsgálata ESBL baktériumok esetében
Összefoglaló: 

A Debreceni Egyetemen a kiterjedt ß-laktamáz termelő (Extended Spectrum Beta- Lactamase, ESBL) baktérium törzsek száma ugrásszerűen megnőtt az utóbbi években. Az ESBL termelő Gram-negatív baktériumok okozta fertőzések kezelésében elsősorban a carbapenemeket (imipenem, meropenem) alkalmazzák. A carbapenemek fokozott alkalmazása a carbapenem rezisztens Pseudomonas aeruginosa és Acinetobacter baumannii törzsek kiszelektálódásához vezetett, az elmúlt években ezeknek a törzseknek az aránya aggasztó mértékben megnövekedett a Debreceni Egyetemen. Fontos lenne a carbapenemek alkalmazásának csökkentése valamilyen más hatékony alternatív antibiotikum használatával.
A terápiában egy új lehetőséget jelenthet a temocillin, egy félszintetkus carboxipenicillin, amely rezisztens a legtöbb ESBL és ampC enzimekkel szemben. A temocillin Magyarországon még nem kapható, ezért a hazai rezisztencia adatok nem ismertek.
A temocillin in vitro hatékonyságát 54 - a DEOEC klinikáin izolált - ESBL termelő Gram-negativ bélbaktérium törzs vonatkozásában vizsgáltam meg E-teszt módszerrel. Az értékelés a Clinical and Laboratory Standards Institute (CLSI, 2011) alapján történt. Kontrollként az ATCC 700603 Klebsiella pneumoniae törzset használtam. Eredményeim szerint a törzsek 71 %-a volt érzékeny temocillinnel szemben. 21 %-a mérsékelten érzékenynek mutatkozott, rezisztens törzsek aránya 8 % volt.
A minimális gátló koncentráció meghatározás eredményei alapján elmondható, hogy a temocillin empirikus terápiára nem alkalmas, előzetes rezisztencia vizsgálat javasolt.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Judit Éva
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program