Mellüregi thymus eredetű cysta eltávolítása thoracoscop segítségével

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, mellkas-, hasi és plasztikai sebészet, traumatológia, ortopédia, kísérletes sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Molnár Szabolcs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Mellüregi thymus eredetű cysta eltávolítása thoracoscop segítségével
Összefoglaló: 

Gyermekkorban a mediastinum jóindulatú cystikus elváltozásai nem gyakoriak. Irodalmi adatok alapján az összes mediastinalis térfoglaló folyamat 8%-át nem éri el arányuk. Ezen betegségek közül a thymusból kiinduló cysták előfordulása még kisebb, szinte már irodalmi ritkaság, a gátorból kiinduló térfoglalások közül kevesebb, mint 1% a thymus cysták aránya. Többségükben veleszületett rendellenesség, amelyek legtöbbször az élet korai szakaszában kerülnek diagnosztizálásra, de előfordulhatnak a későbbi életkorban is. Mivel az elváltozásnak nincsenek jellegzetes tünetei, ezért komoly differenciáldiagnosztikai problémát jelentenek.
Előadásomban egy eset-riporton keresztül szeretném bemutatni e ritka betegséget, annak lehetséges tüneteit, differenciáldiagnosztikai nehézségeit, kezelési lehetőségeit. Esetünkben egy 2 éves kisfiú érkezett az ambulanciára légúti panaszokkal, fokozódó köhögéssel, nehézlégzéssel és lázzal. A mellkas röntgen egy szív melletti, folyadékra jellegzetes árnyékot írt le. A felvételi diagnózis mellüregi folyadékot okozó tüdőgyulladás volt. Az antibiotikus kezelés ellenére nem javuló mellkas röntgen miatt CT készült, ami homogén és vékony, kötőszövetes fallal rendelkező folyadékkal teli képletet véleményezett.
Thoracoscopia során egy többrekeszes, alsó tüdőlebenyt összenyomó, cystosus képlet került eltávolításra, melynek a csecsemőmiriggyel nem volt kapcsolata. A szövettani vizsgálat eredménye thymus eredetű cysta.
Egy jelentős méretű cystosus elváltozás diagnosztikai nehézséget tud okozni. Gyógyulás minden esetben csak teljes exstirpatioval érhető el. Az eltávolítás módját a terime mérete, elhelyezkedése szabja meg.
Esetünk az irodalomban első, mely során a mellüregben elhelyezkedő, a csecsemőmiriggyel kapcsolatot nem mutató, de onnan eredő cysta thoracoscop segítségével került eltávolításra.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Boros Miklós
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet, Gyermeksebészeti Részleg

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program