Artériás stiffness vizsgálata különböző anesthesiológiai eljárásokban nőgyógyászati műtétek alatt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2011/2012. tanév
Tagozat: 
Aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás, mellkas-, hasi és plasztikai sebészet, traumatológia, ortopédia, kísérletes sebészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Hevessy Tibor
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ádám Krisztina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Artériás stiffness vizsgálata különböző anesthesiológiai eljárásokban nőgyógyászati műtétek alatt
Összefoglaló: 

Bevezetés: Magyarországon minden második ember halála szív és érrendszeri betegségből kifolyólag következik be. A szív-és érrendszeri események, mint például a myocardiális infarktus, és a hemorrhagiás stroke, mind az érelmeszesedés első tünetei, és végállomásai is egyben, mivel legtöbbször az arteriosclerosis előzetesen tüneteket nem mutat.
Célkitűzés :A különböző anaesthesiai módszerek arterial stiffnessre gyakorolt hatásának vizsgálata nőgyógyászati műtétek alatt arteriográf segítségével.
Anyag és módszer: 2011. szeptemberétől kezdve prospektív tanulmányt végeztünk a Szülészeti Klinikán zajló nőgyógyászati műtétek előtti, illetve a az intubációt követő 10. percben végzett arteriográfiás vizsgálatok során kapott arteria brachialis és aorta augmentációs index, valamint aorta pulzushullám terjedési sebesség változásának összehasonlításával teljes intravénás anesztézia és inhalációs anesztézia esetén.
Eredmények: Tiva során az aorta augmentációs index az átlag 27,31%-ról 37,96%-ra nőtt, az arteria brachialis augmentációs indexe a teljes intravénás anesztézia előtt mérthez képest műtét közben az intubációtól számított 10. percre az átlag -20,4%-ról 0,65%-ra nőtt, az aorta pulzushullám terjedési sebességeinek átlaga a kezdeti 10,61 m/s-os sebességről 10,19 m/s-ra csökkent.Inhalációs anesztézia esetén az arteria brachialis augmentációs indexe az átlag 10,5%-ról 6,3%-ra csökkent, az aorta augmentációs index átlaga 42,94%-ról 34,44%-ra csökkent, míg az aorta pulzushullám terjedési sebességeinek átlaga a kezdeti 11,91m/s-os sebességről 9,7 m/s-ra csökkent.
Megbeszélés: A két csoportot összehasonlítva arra a megállapításra jutottunk, hogy a cardiovascularis rendszerre gyakorolt kiegyensúlyozottab hatása miatt, amennyiben műtétet megelőzően lehetőségünk nyílik arteriográffal történő rizikóbecslés kivitelezésére, fokozott rizikójú betegek altatásához sevoflurannal történő inhalációs narkózis tűnik jobb választásnak.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Fodor Andrea
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program