Fc-gamma-receptor IIIA polimorfizmus vizsgálat rituximabbal kezelt rheumatoid arthritises betegeink körében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2012/2013. tanév
Tagozat: 
Genetika, genomika
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Pál Ildikó

Előadás adatai

Előadás címe: 
Fc-gamma-receptor IIIA polimorfizmus vizsgálat rituximabbal kezelt rheumatoid arthritises betegeink körében
Összefoglaló: 

A rheumatoid arthritis (RA) sokízületi gyulladással járó kórkép, melynek terápiájában másodvonalbeli szerként hatékonyan alkalmazható az anti-CD20 monoklonális antitest rituximab, mely az effektor NK-sejtek és macrophagok Fc-gamma-receptorán (FCGR) keresztül fejti ki hatását. A rituximab nemcsak RA-ben, hanem lymphomák kezelésében is hatékonyan alkalmazható. In vitro kísérletek eredményei alapján a remisszió mértékét mindkét betegség esetén az FCGR polimorfizmus nagymértékben befolyásolja.
Vizsgálatunk célja az volt, hogy megmutassuk milyen összefüggés van az FCGR polimorfizmus és a remisszió kialakulása, valamint az alacsony betegségaktivitás között, illetve hogyan változik a betegség aktivitását jelző DAS28 érték a rituximab kezelés hatására a különböző genotípusú csoportokban.
52 RA-es beteget vizsgáltunk, a férfi:nő arány 6:46 volt. Az FCGR polimorfizmus vizsgálathoz perifériás vérmintát használtunk, melyből a genotípus meghatározása Real-Time PCR segítségével történt.
A polimorfizmus vizsgálat eredménye a 158. aminosav pozícióban a következőképpen alakult: VV: 8, VF: 34, FF: 10 eset. A DAS28 csökkenés vizsgálata során szignifikáns eredményt kaptunk. VV genotípus esetén 1,98 (±0,54), VF esetén 2,07(±0,23), FF esetén pedig 1,59 (±0,52) volt a DAS28 csökkenés mértéke. A kezelésre adott válasz, az alacsony betegségaktivitás, valamint a remisszió tekintetében is legjobb eredményt a VF genotípussal rendelkezők körében kaptunk, viszont az eredmény nem volt szignifikáns.
Eredményeink alapján elmondható, hogy az FCGR polimorfizmus nagymértékben befolyásolja a DAS28 csökkenés mértékét rituximabbal kezelt RA-es betegekben, ugyanis VF genotípus esetén a betegségaktivitás szignifikáns mértékben csökkent a többi genotípushoz viszonyítva.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szekanecz Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program