Az érfali merevség vizsgálata preeclampsiával szövődött terhességekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2013/2014. tanév
Tagozat: 
Fül-orr-gégészet, fej-nyak sebészet, szemészet, urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sipos Attila Gergely

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az érfali merevség vizsgálata preeclampsiával szövődött terhességekben
Összefoglaló: 

A preeclampsia, mely a perinatális anyai morbiditás és mortalitás egyik vezető oka, világszerte a terhességek mintegy 2%-át érinti. Patofiziológiájában szerepet játszik a cardiovascularis rendszer adaptációjának zavara, az artériás compliance kóros irányú változása. Bár a vasculáris adaptációnak kulcsszerepe van a terhességben megfigyelhető haemodinamikai változásokban, kevés információval rendelkezünk mind az anyai centrális haemodinamikai tényezők, mind az érfali merevség terhesség alatti változásáról. Munkánk célja egy olyan vizsgálati módszer bemutatása, amely segíthet megérteni az egészséges és a preeclampsiával szövődött terhességek során létrejövő haemodinamikai változásokat, valamint részt vállalhat a preeclampsia eddig még megoldatlan előrejelzésében.
A DEOEC Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán 2013-ban 10 preeclampsiás és 26 egészséges gravidát vizsgáltunk meg. A vizsgálat során az anamnesztikus adatok és az aktuális vérnyomás felvétele után SphygmoCor (AtCor Medical, gép model: mm3, fej model: spt-304) készülékkel végeztünk méréseket az arteria radialison. Az applanációs tonometria elvén működő készülékkel végzett pulzushullám analízis lehetővé teszi a vasculáris compliance változásának számszerű meghatározását. Eredményeink statisztikai értékelése során a folyamatos változókat t-próbával hasonlítottuk össze.
A vizsgált és a kontrollcsoport között nem volt szignifikáns eltérés sem az életkor (28.3 ill. 27.9 év), sem a terhesség előtti testsúly (69.6 ill 70.0 kg), sem a vizsgálatkori gesztációs kor között (34.7 ill. 35.0 hét). A vizsgálat előtt mind az átlagos systoles, mind az átlagos diasoles perifériás vérnyomás magasabb volt a vizsgálat csoportban (132 ill. 121 Hgmm és 86 ill. 74 Hgmm). A 75/min szívfrekvenciára standardizált augmentációs index szignifikáns különbséget mutatott a két csoport között (21.5 ill. 13; p<0.05).
Megállapítottuk, hogy a vascularis compliance különbözik az egészséges és a preeclampsiával szövődött terhességekben. A módszer hasznos lehet a preeclampsia korai felismerésében.

1. témavezető adatai
Név: 
Kozma Bence
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Díj: 
különdíj

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program