Apoptotikus és nekrotikus sejtek fagocitózisának detektálása áramlási citométerrel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Rácz Evelin Noémi

Előadás adatai

Előadás címe: 
Apoptotikus és nekrotikus sejtek fagocitózisának detektálása áramlási citométerrel
Összefoglaló: 

Az apoptotikus és nekrotikus sejtek gyors eltávolítása az ép szövetekből nagyon lényeges szerepet kap az egészség és a homeosztázis fenntartásában. Azok az elhalt sejtek, melyek nem kerülnek eltávolításra a szövetekből, autoantigén forrássá válnak és olyan autoimmun betegségek kialakulásához vezethetnek, mint a szisztémás lupus erythematosus. Ezen folyamatok megelőzésének érdekében, egészséges egyénekben az apoptotikus és nekrotikus sejtek eliminálása nagyon gyors és hatékony mechanizmus. Az apoptotikus sejtek fagocitózisának mechanizmusa ismert, míg a nekrotikus sejtek eltávolításában résztvevő receptorokról és ligandokról kevés adat áll rendelkezésünkre. Annak érdekében, hogy információt nyerjünk a nekrotikus sejtek eltávolításáról, apoptotikus és nekrotikus sejtek fagocitózisát vizsgáltuk áramlási citométerrel.
Kísérleteinkben fagocita sejtekként NMRI egér combcsontból izolált, csontvelői progenitorokból differenciáltatott makrofágokat használtunk. A bekebelezendő apoptotikus és nekrotikus sejteket NB4 promielocitás sejtvonalból hoztunk létre etopoziddal illetve hidrogén-peroxiddal való kezelés következtében. A fagocitózis mértékét áramlási citométerrel vizsgáltuk, melyhez a makrofágokat zöld fluoreszcens CFDA, míg az elhalt sejteket pHrodo Red festékkel jelöltük. A fagocitózis optimális időtartamának meghatározására, az apoptotikus sejtek fagocitózisát különböző időközökig végeztük: 45 perc, 30 perc, 20 perc és 10 perc. A makrofágok festéséhez ideális CFDA koncentrációt szintén optimalizáltuk.
Kísérleteink során beállítottunk egy olyan áramlási citométeren alapuló mérési rendszert, amely lehetővé teszi apoptotikus és nekrotikus sejtek makrofágok általi fagocitózisának gyors és objektív meghatározását.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Sarang Zsolt
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program