Orvosi "műhibás" esetek vizsgálata 2008-2012 között a DEOEC Igazságügyi Orvostani Intézet kirendelései alapján

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Halasi Barbara

Előadás adatai

Előadás címe: 
Orvosi "műhibás" esetek vizsgálata 2008-2012 között a DEOEC Igazságügyi Orvostani Intézet kirendelései alapján
Összefoglaló: 

Az „orvosi műhiba” kifejezés a köznyelvben terjedt el, azonban a kifejezés pontos jelentése jogszabályban nincs meghatározva, és sem a jogi szakirodalom, sem az orvosszakértői gyakorlat nem alakította ki a fogalom egységes használatát.
Hivatalos statisztikai adat nem áll rendelkezésre arról, hogy hazánkban milyen gyakori és hogyan oszlik meg az orvosi „műhibák” előfordulása. Ezért az előadás célja, hogy egy rövid jogi bevezetőt követően, a feldolgozott adatok alapján átfogóbb képet kaphassunk 2008-2012 között a DEOEC Igazságügyi Orvostani Intézet „műhibás” eseteire vonatkozó felkéréseiről. Az adatok grafikus ábrázolásával szemléltetem az éves eloszlást, az összes kirendelés közül a valós és vélt eseteket. Továbbá az előadás során bemutatásra kerül, hogy mely szakterületek fordultak elő leginkább a felkérések között. A rendszerezés további szempontja, a „műhiba” gyanús esetek polgári jogi, büntetőjogi és diagnosztikus tévedés szerinti csoportosítása.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Turzó Csaba
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Igazságügyi Orvostani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program