Alifás alkohol metabolitok hatása monociták fagocitózisára kombinált expozíció esetén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Sejtbiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bujdosó Orsolya
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Baranyi Gergő

Előadás adatai

Előadás címe: 
Alifás alkohol metabolitok hatása monociták fagocitózisára kombinált expozíció esetén
Összefoglaló: 

A Magyarországon fogyasztott alkoholos italok jelentős része házi főzésű pálinka, melyekben az etanol mellett a szervezetbe juthat metanol, 1- és 2-propanol, 1- és 2-butanol, izo-butanol, és izoamil-alkohol. Ezen alifás alkoholok májban képződő elsődleges lebomlási termékei rendre az acetaldehid, a formaldehid, az 1-propanal, az aceton, illetve az 1- és a 2-butanal. Ezek májkárosító hatásúak, ezért a házi főzésű pálinkák fogyasztása hozzájárulhat a magyar lakosságnak az Európai Unió átlagánál magasabb krónikus májbetegségek és májzsugor miatti halálozásához. Számos tanulmány igazolta, hogy a nagymennyiségű alkoholfogyasztás károsítja az immunrendszer működését, ezért megnő a szervezet érzékenysége a fertőző betegségekkel szemben, ami részben a monociták fagocita funkciójának csökkenésével is magyarázható. Korábbi vizsgálatainkban kimutattuk, hogy az etanol mellett az alifás alkoholok, továbbá az acetaldehid, a formaldehid, az 1-propanal, az aceton is csökkentik a monociták fagocitózisát. Azonban az még nem volt ismert, hogy a házi főzésű pálinkákkal a szervezetbe jutó 1- és 2-butanol metabolitja az 1- és 2-butanal, valamint az alifás alkohol metabolitok keveréke, hogyan befolyásolja a monociták fagocitózisát. Ezért célunk volt ennek vizsgálata. Kutatásainkhoz a mononukleáris sejteket egészséges donorok véréből izoláltuk, majd a monocitákat sejttenyésztő kamrákban kitapasztottuk. Ezután a sejteket opszonizált, fluoreszcensen jelölt zimozán-A részecskékkel, és különböző koncentrációban alifás alkoholok metabolitjaival és azok keverékével kezeltük. A minták kiértékelését fluoreszcens mikroszkóppal végeztük. Eredményeink szerint az 1- és 2-butanal, továbbá a metabolitok keveréke, biológiailag releváns koncentrációkban gátolták a monociták fagocitózisát. Feltételezhető továbbá, hogy a metabolitokat kombinációban alkalmazva azok additívan hatottak. Így valószínűsíthető, hogy a házi főzésű pálinkákban lévő alifás alkoholok metabolitjai növelik az etanol immunszuppresszív hatását, ezáltal alkoholfüggőségben szenvedőknél fokozhatják a fertőző betegségek iránti érzékenységet.

A kutatást támogatta: TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0031

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szűcs Sándor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Megelőző Orvostani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Árnyas Ervin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Megelőző Orvostani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program