Binary toxin pozitív Clostridium difficile törzsek előfordulása a Debreceni Egyetem klinikáin

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Kísérletes immunológia, mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Váradi Angéla

Előadás adatai

Előadás címe: 
Binary toxin pozitív Clostridium difficile törzsek előfordulása a Debreceni Egyetem klinikáin
Összefoglaló: 

Háttér: A Clostridium difficile által okozott megbetegedések (CDI) száma világszerte, így Magyarországon is évről évre emelkedik. A kórokozó anaerob, spóraképző Gram-pozitív pálca, mely az A (enterotoxin) és B (citotoxin) toxin mellett binary toxin termelésére is képes. A binary toxin egy aktin specifikus ADP-riboziltranszferáz, mely egy enzimatikus (cdtA) és egy kötő (cdtB) komponensből áll. A binary toxin termelő törzsek ciprofloxacin rezisztensek, így a fluorokinolonok ezeket a törzseket szelektálhatják.

Célkitűzés: Vizsgálatom céljául tűztem ki, hogy felmérjem a binary toxint termelő törzsek előfordulását a Debreceni Egyetem klinikáin, valamint a toxintermelés antibiotikum használattal és halálozással való összefüggéseit.

Anyag és módszer: 2014.08.01- 10.31. közötti időszakban 32 betegtől beérkező 37 széklet minta bizonyult pozitívnak a baktérium jelenlétét jelző GDH antigén, valamint az A/B toxin kimutatására szolgáló immunkromatográfiás gyorsteszttel. Ezután polymeráz láncreakcióval (PCR) kerestem a binary toxin jelenlétét a kötő alegységre (cdtB) tervezett primerekkel. Belső kontrollként a cdd3 génre specifikus primereket használtam, mely minden C. difficile törzsben jelen van. Végül az így kapott adatokat összevetettem a klinikai adatokkal.

Eredmények: A vizsgálatok alapján 32 törzsből 24 (75%) termelt A/B toxint és binary toxint is, 8 (25%) törzs csak A/B toxint. A binary toxin pozitív törzseknél a halálozás 41,6%-os volt, míg a binary toxint nem termelő törzseknél 37,5%. A betegek átlagéletkora 67 év volt. A betegek minden esetben kaptak valamilyen antibiotikumot, 19-en (59,3 %) fluorokinolont. A halálos esetekben az átlagéletkor 72 év volt.

Megbeszélés: A klinikákon előforduló törzsek kétharmada mindkét toxint termeli. Ez az eredmény megfelel a Magyarországi adatoknak. A betegek előzetes hospitalizáció során kolonizálódnak a binary toxin termelő törzsekkel, majd fluorokinolon terápia során CDI alakulhat ki. A binary toxint termelő törzsek esetében magasabb a halálozás, elsősorban az idős betegek körében. Ezért a fluorokinolonok használatát meg kell szigorítani, csak nagyon indokolt esetben szabad alkalmazni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Judit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Dombrádi Zsuzsanna
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program