Ösztrogén által szabályozott célgén és a TG2 szerepe az emlődaganat progressziójában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Biokémia,kísérletes onkológia, jelátvitel
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Papp Andrea

Előadás adatai

Előadás címe: 
Ösztrogén által szabályozott célgén és a TG2 szerepe az emlődaganat progressziójában
Összefoglaló: 

Az emlőrák napjainkban az egyik leggyakoribb betegség a magyar nők körében, ezért egyre több kutatás foglalkozik azzal, hogy minél hatékonyabb megoldást találjanak a kezelésére. Munkánk során MCF-7, ösztrogén receptor (ER) pozitív emlődaganatos sejtvonalban vizsgáltunk lehetséges ösztrogén (17β-ösztradiol, E2) által szabályozott célgéneket. Ezeket munkacsoportunk ER-pozitív sejtvonalakból származó ER ChIP-Seq (kromatin immunprecipitációt követő szekvenálás) adatok metaanalíziséből határozta meg. Ezek közül a GPR56 gént vizsgáltam, melyről korábbi tanulmányok feltételezik, hogy gátolja a tumor növekedést. Továbbá ezen vizsgálatok során megállapították, hogy specifikusan kapcsolódva az extracelluláris mátrix fő keresztkötő enzimével, a transzglutamináz 2-vel, hatékonyabban gátolja a daganat, valamint az áttét képződés létrejöttét. Normál sejtekben mennyisége emelkedett, viszont metasztatikus sejtekben expressziója jelentősen lecsökken, így megnövelve a tumor progressziójának valószínűségét.
Tanulmányunk célja annak kiderítése, hogy ösztrogén kezelés hatására indukálódik, vagy csökken a GPR56 kifejeződése. A GEO Profile-ról származó adatok alapján azt vártuk, hogy az expressziója megnő. MCF-7 sejtekben az ösztrogén receptor kiütése jelentős mennyiségi csökkenést eredményezett, ami arra enged következtetni, hogy ennek a génnek a szabályozását az ER befolyásolja.
A jövőben további kísérleteket igényel annak felderítése, hogy a GPR56 illetve a TG2 kapcsolódása pontosan hogyan befolyásolja az ER-pozitív emlő tumor progresszióját, illetve, hogy ez felhasználható-e a mellrák diagnosztizálásában, terápiájában.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bálint Bálint László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet, Klinikai Genomikai és Személyre Szabott Orvoslási Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program