Kevésbé ismert elongációs faktor szerepe MCF-7 sejtekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Flóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Kevésbé ismert elongációs faktor szerepe MCF-7 sejtekben
Összefoglaló: 

Az emlőrák az egyik leggyakoribb daganatos betegség, mely évente több millió nőt érint világszerte. Az esetek 75%-ában ez a típusú tumor ösztrogén receptor pozitív. Napjainkban molekuláris mechanizmusainak feltárása, diagnosztizálása, valamint a terápiás kezelési módok kutatása egyre inkább előtérbe került. Laboratóriumunk kutatócsoportja az elmúlt évben több olyan gént azonosított bioinformatikai módszerekkel, melyek az általunk vizsgált MCF-7 sejtvonalban jelen vannak, valamint intronjaikban meglévő ösztrogén receptor alfa (ERα) kötőhelyek miatt a 17β-ösztradiol (E2) potenciális célpontjai lehetnek. A talált gének közül az AFF3 gént vizsgáltam. Az AFF3, vagy más néven LAF-4 egy transzaktiváló képességgel rendelkező magi fehérjét kódol. Korábbi tanulmányokban már bebizonyították, hogy az MCF-7 sejtekben aberránsan fejeződik ki, normál emlő epitheliális sejtvonalban viszont nincs jelen. Elsősorban a rheumatoid arthritisszel, diabéteszes nephropátiával és az akut lymphoblasztos leukémiával hozták kapcsolatba, ez utóbbiban elongációs komplexben van jelen, mely az apoptózist gátolja. Meglévő adatok szerint az ERα csendesítése MCF-7 sejtekben a génkifejeződés nagymértékű csökkenéséhez vezet, ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ez egy ösztrogén receptor által szabályozott gén.
Munkám célja az volt, hogy megvizsgáljam az AFF3 expressziójának ösztrogén kezelés hatására bekövetkező változását. Ehhez optimalizáltuk a kezelés vizsgálatához szükséges kísérleti körülményeket. Az ösztrogén hatását különböző dózisokban alkalmazva, különböző időpontokban történő mintavétel során figyeltem meg.
További céljaink között szerepel, hogy a meglévő információk alapján megvizsgáljuk az AFF3 apoptózisra kifejtett hatását MCF-7 sejtekben.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bálint Bálint László
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet, Klinikai Genomikai és Személyre Szabott Orvoslási Központ

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program