Varicocelectomia: tények és trendek a DEKK Urológiai Klinikán

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Balogh Zoltán

Előadás adatai

Előadás címe: 
Varicocelectomia: tények és trendek a DEKK Urológiai Klinikán
Összefoglaló: 

A herevisszér-tágulat (varicocele) a plexus pampiniformis vénáinak tágulatát (>3mm) jelenti.Az elváltozás a here hőmérséklet- és nyomásemelkedésének következtében káros hatással lehet a nemzőképességre. A here fájdalma és a varicocele közötti összefüggés még nem egyértelműen tisztázott. Korábban a kezelés indikációja a herevisszér-tágulat diagnózisának felállítása volt. Az elmúlt 10 év során megszületett nemzetközi publikációk eztmegváltoztatták. Jelen vizsgálatunk célja volt, hogy elemezzük a Klinikánkon végzett varicocelectomiát indikációját, típusát, és összevessük ezt a legújabb nemzetközi ajánlásokkal.
Retrospektív módon elemeztük a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának Urológiai Klinikáján2004 és 2014 között varicocele diagnózissal operált betegek kórtörténetét, rögzítve elsősorban a műtéti indikációt és a beavatkozás típusát.
A vizsgáltidőszakban540 varicocelectomiát végeztünk 526 páciensen. Az átlagéletkor 25 év volt (11-71év). 62 esetben meddőség, 143 esetben fájdalom; 335 esetben a varicocele észlelése jelentette a műtéti indikációt. Fizikális vizsgálat minden alkalommal, ultrahangos vizsgálat 348 esetben történt. Spermanalízis 74 esetben előzte meg az operációt. Az évente elvégzett műtétek száma csökkenő tendenciát mutatott 2004-ben 55, 2014-ben 27 varicocelectomia történt. A vizsgált idő alatt 338 nyílt,186 laparoscopos és 16 microsebészeti beavatkozást végeztünk. Utóbbi műtéti típus 2013-ben került bevezetésre intézményünkben. Jelentősebb szövődményt nem észleltünk, kisebb komplikációk közül a hydrocele kiemelendő
A varicocelectomia indikációja 2012-től a hatályos európai irányelve szerint a meddőség. Beavatkozás előtt UH vizsgálat, grádus meghatározás, spermanalízis szükséges. A legjobb eredményeket a mikrosebészeti varicocelectomia nyújtja. Klinikánk varicocelectomia kezelési gyakorlata jól követi a nemzetközi irányelvek változásait.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program