Laparoszkópos húgyúti kőműtétek indikációi és eredményessége

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Erdélyi Balázs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Laparoszkópos húgyúti kőműtétek indikációi és eredményessége
Összefoglaló: 

A laparoszkópia, mint minimál invazív beavatkozás egyre elterjedtebb a modern urológiai sebészetben, így a kőbetegség kezelésében is. Hatékonysága és biztonságossága megegyezik a nyílt műtéttípusokéval, emellett rövidebb hospitalizációt, hamarabbi felépülést és szebb kozmetikai eredményt biztosít. A kőbetegség terápiájában szerepe a komplikált, más utón nem uralható esetek műtéti kezelésében jelentős.
Jelen tanulmányban retrospektív módon feldolgozásra került a DE-KK Urológiai Klinikán 2002 és 2011 között végzett 32 laparoszkópos kőműtét. A vizsgálat során a műtétek indikációit, a műtéttípusokat, az eltávolított kövek és az intraoperatív paramétereket, az esetleges szövődményeket, továbbá a sikerrátát elemeztük.
A műtéti indikáció 26 esetben ureter, 6 esetben vesekövesség volt. A veseköves betegeknél 3 esetben a pyeloureteralis átmenet szűkülete is fennállt. Két esetben a kövesség dystopiás vesében alakult ki. A végzett beavatkozás 25 esetben ureterolithotomia, egy esetben nephrolithotomia, 3 esetben laparoszkóposan asszisztált PCNL, 3 esetben pedig pyelonplasztikával kombinált kőextrakció volt.
A műtét 28 esetben retroperitoneális, 4 esetben transzperitoneális behatolásból történt. A betegek átlagos BMI-e 23.9 volt. A műtéti idő 123 percet vett igénybe. Az átlagos vérveszteség 132 ml volt. Az eltávolított kő mérete 5-21 mm-ig terjedt. Minden beteget sikerült kőmentessé tenni, intraoperatív szövődmény négy esetben fordult elő: két esetben a hashártya perforatiója, két esetben pedig súlyos vérzés lépett föl, azonban ezek uralhatók voltak, hosszútávú komlikációt a betegek gyógyulásában nem okoztak. A hospitalizáció átlagosan 7.5 nap volt.
Jelen tanulmányban megerősítést nyert, hogy a kőbetegség laparoszkópos kezelése hatékony és biztonságos alternatívának minősül a komplikált esetekben. Ahosszú ideje fennálló obstrukció és következményes súlyos hegesedés, nagy méretű ureterkövek, egyes társuló vese feljődési rendellenességek esetén első vonalban történő alkalmazása is mérlegelendő. Mint minden műtéti típusnál, ezeket is érdemes laparoszkópiával foglalkozó centrumokban végezni.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Benyó Mátyás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program