Immungenetikai vizsgálatok Sjögren-szindrómában: Az interleukin-6 gén -174 G/C polimorfizmusának vizsgálata a magyar populációban

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Laboratóriumi medicina, klinikai mikrobiológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Birinyi Zsófia
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Vig Ildikó

Előadás adatai

Előadás címe: 
Immungenetikai vizsgálatok Sjögren-szindrómában: Az interleukin-6 gén -174 G/C polimorfizmusának vizsgálata a magyar populációban
Összefoglaló: 

A Sjögren-szindróma egy szisztémás, multifaktoriális autoimmun kórkép, amely az immunrendszer hibás működése miatt alakul ki, és az exokrin mirigyek autoimmun gyulladása, limfocitás infiltrációja, ebből adódóan pedig csökkent funkciója jellemez. Kialakulásáért mind környezeti, mind genetikai okok felelősek.
Vizsgálataink során célul tűztük ki, hogy tanulmányozzuk az IL-6 gén -174 G/C polimorfizmusának szerepét, és kapcsolatát a Sjögren-szindrómával.
Az interleukin-6, az IL-6 gén által kódolt gyulladáskeltő citokin emelkedett koncentrációban van jelen a Sjögren-szindrómában szenvedőkben. A láz, és az akut fázis válasz fontos mediátora. Elsőként akut és krónikus gyulladásos folyamatokban termelődik, ahol a vérszérumba szekretálódik, és transzkripciós gyulladásos választ indukál az IL-6 α receptoron keresztül.
A polimorfizmus vizsgálathoz a Sjögren-szindrómás betegek kromoszómális DNS-ét használtuk fel. A vizsgálatokban a beteg és az egészséges, kontroll csoportok genotípus meghatározását PCR-RFLP módszerrel, majd a genotípusok összehasonlítását az SPSS 20.0 statisztikai program segítségével végeztük.
Továbbá a -174 G/C és -572 G/C polimorfizmusok genotípus eredményeiből kiindulva meghatároztuk a vizsgált egészséges és beteg személyek haplotípusait és ezeket az SPSS 20.0 statisztikai program segítségével összehasonlítottuk. Az elemzések során a p ≤ 0.05 értéket tekintettük szignifikánsnak.
Munkánk eredményeképpen 53 Sjögren-szindrómás, és 48 kontroll személy genotípusát határoztuk meg -174 G/C polimorfizmusra nézve az IL-6 gén esetében.
Az eredmények alapján a genotípus és allélgykoriság megoszlások nem mutattak szignifikáns eltérést a beteg és a kontroll csoport között, így a vizsgálat szerint e multifaktoriális és poligénes eredetű autoimmun kórkép kialakulása nem mutat asszociációt az IL-6 gén -174 G/C polimorfizmusával.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Zilahi Erika
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Laboratóriumi Medicina Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Gálné Miklós Ida
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
DE TTK Genetikai és Alkalmazott Mikrobiológiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program