Ismeretlen kiindulású malignus daganatok klinikopatológiája

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Véghová Lilla

Előadás adatai

Előadás címe: 
Ismeretlen kiindulású malignus daganatok klinikopatológiája
Összefoglaló: 

Szervezetünket több milliárd élő sejt alkotja, melyek döntő többségükben szabályozott keretek között születnek, növekednek, osztódnak majd halnak el.
Daganatos megbetegedések esetén ebben a ciklusban következik be valamilyen hiba, amely egy/néhány sejtpopuláció kóros felszaporodásához vezet. Ez gyakran igen súlyos tüneteket, vagy akár az egyén halálát is okozhatja.
A tumorsejtek eredete fizikális vizsgálattal, képalkotó technikákkal, vagy kórszövettani, illetve immunhisztokémiai és egyéb molekuláris módszerekkel a legtöbbször még a beteg életében igazolható. Ritkán - irodalmi adatok alapján 2-4%-ban – azonban csak a kórboncolás kapcsán vagy még akkor sem határozható ez meg egyértelműen.
Munkám során a Debreceni Egyetem Patológiai Intézetének 2013-as kórbonctani eseteit (2054 db) tekintettem át, ezek közül gyűjtöttem ki azokat, amelyekben rosszindulatú daganat, illetve lényeges, korábban fel nem ismert kísérőbetegség igazolódott. Meghatároztam az ismeretlen eredetű daganatok gyakoriságát (3,53%). Vizsgáltam, hogy korábban igazolták, gyanították-e a malignus betegséget; történt-e képalkotó vizsgálat, történt-e mintavétel, vagy a betegség ténye csak a kórboncolás kapcsán vált ismertté.
Vizsgáltam az eseteket annak tekintetében is, hogy a malignus folyamat mely szervekből indult ki, milyen szervi lokalizáció(k)ban jelentkezett, illetve szövettanilag milyen típusú. Ezek alapján a tüdő-, illetve a gyomorrákok bizonyultak a leggyakoribbaknak, szövettani struktúrájukat tekintve pedig az adenokarcinómák domináltak.
Előadásomban ismertetni kívánok két ismeretlen kiindulású daganatos esetet is, melyek kórboncolásában, illetve az azt követő kórszövettani vizsgálatában magam is részt vettem.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Hendrik Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Hortobágyi Tibor
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Pathológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program