A farmakovigilanciai elvek szerinti betegtájékoztatás eredményességének vizsgálata és potenciális fejlesztési iránya a gyógyszeralkalmazás biztonságának növelése érdekében

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2014/2015. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció, egészségügyi szervezés és menedzsment
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Zoltán

Előadás adatai

Előadás címe: 
A farmakovigilanciai elvek szerinti betegtájékoztatás eredményességének vizsgálata és potenciális fejlesztési iránya a gyógyszeralkalmazás biztonságának növelése érdekében
Összefoglaló: 

A helytelen gyógyszerelés okozta gyógyszer mellékhatások napjaink egészségügyének egyik kardinális problémája. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint az Európai Unióban a kórházi felvételek 5%-a történik gyógyszer mellékhatások miatt, illetve a mellékhatások évente mintegy 197.000 beteg halálával hozhatóak kapcsolatba, ami így az 5. leggyakoribb halál ok az EU-ban.

A fenti számokból kitűnik, hogy a probléma kezelésre szorul: az Európai Gyógyszerügynökség által 2013-ban elfogadott Good Pharmacovigilance Practices (GVP) XV-ös modulja (1235/2010 EU rendelet, 26. cikk-re hivatkozva) is tartalmaz ajánlásokat az internetes gyógyszer információs adatbázisokra vonatkozóan. Ezen farmakovigilanciai szempontok figyelembe vételével vizsgáltam meg a hazai gyógyszer információs adatbázisok jelenlegi helyzetét.

Munkám első szakaszában a szakma (gyógyszertár vezetők, expediáló gyógyszerészek, expediáló szakasszisztensek) véleményét térképeztem fel a jelenlegi webes megoldásokról kérdőíves formában. Két fajta kérdéssorral dolgoztam: az egyiket csak a gyógyszertár vezetőjének kellett kitöltenie, a másikat pedig minden expediálást végző munkatársnak. A kutatás során, a minta reprezentativitásának növelése céljából nem csak az összes debreceni patikába sikerült eljutnom, hanem fővárosi, illetve egy kisebb városból (Mátészalka) származó gyógyszertárak véleményét is feldolgoztam.

A második szakaszban az első rész kérdőíveivel tartalmilag részben azonos kérdőívezést végeztem a felhasználók, a betegek körében, ezáltal összehasonlíthatóvá vált ugyanarról a problémafelvetésről mind a szakma, mind a betegek véleménye. Itt is igyekeztem földrajzilag, és életkort tekintve is széles spektrumú mintából dolgozni. Ebben a szakaszban nem csak a fennálló helyzetet vizsgáltam, hanem a lehetséges, illetve elvárt jövőbeli fejlesztésekről is kérdeztem a felhasználókat.

Végezetül az eredmények kiértékelésekor a szakma és a betegek véleményét hasonlítottam össze, illetve megvizsgáltam, hogy a megfogalmazott új funkciók és eljárások hogyan lehetnének implementálhatóak a jelenlegi rendszerekbe, illetve ezekkel mennyire lehetne növelni a gyógyszeralkalmazás biztonságát.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Tóth E. Béla
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyógyszerfelügyeleti és Gyógyszergazdálkodási Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program