A hősokk fehérjék inzulinérzékenyítő hatásának farmakológiai vizsgálata

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Lampé Nóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
A hősokk fehérjék inzulinérzékenyítő hatásának farmakológiai vizsgálata
Összefoglaló: 

Számos olyan öregedéssel kapcsolatos betegség van, melyeknél megfigyelhető a hősokk fehérjék csökkent működése. Ilyenek például a neurodegeneratív betegségek, rosszindulatú daganatos megbetegedések, kardiovaszkuláris betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség is.
Elsődleges célunk volt egy Hsp expressziós állatmodell kifejlesztése. Ezen stressz fehérjék kifejeződéséhez melegvíz füdőt alkalmaztunk és Western blot technikát választottunk a kimutatásukra. Az állatmodellünk validálása után további célunk volt a test összetételben és a szénhidrát anyagcserében bekövetkező változások vizsgálata. Az állatokat 4 csoportra osztottuk. Az állatok felét normál táppal, a másik felét pedig zsírdús (HFD) táppal etettük, és cukros vízzel (5 m/m%) itattuk, majd a két csoporton belül létrehoztunk fürdős és nem fürdős csoportokat. Az állatok testsúlyát rendszeresen mértük és meghatároztuk az abdominálisan elhelyezkedő fehér zsírszövetek (retroperitoneális és epididimális) tömegét is. Az inzulinérzékenységben bekövetkező változásokat orális glükóz tolerancia teszttel (OGTT), inzulin tolerancia teszttel (ITT) és hyperinzulinaemiás euglikaemiás glükóz clamp (HEGC) módszerrel is vizsgáltuk.
A vizsgálatunk során a fürdős csoportokban szignifikáns Hsp expresszió történt. A fürdős állatok testsúlya a nem fürdős csoportokhoz képest szignifikánsan alacsonyabb volt. Ezzel korrelált az abdominális zsír mennyisége is. Az OGTT során a HFD-s fürdős és nem fürdős csoportok között csak tendenciát láthattunk az inzulinérzékenység javulásában, viszont az ITT esetén már szignifikáns különbséget tapasztaltunk. A HEGC módszerrel szintén szignifikáns eltérést mutattunk ki a glükóz infúziós ráta (GIR) értékekben a HFD fürdős és HFD nem fürdős csoportok között, ami az inzulin érzékenység jelentős javulását igazolja.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kovács Diána
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program