Polifenolok hatása a protein foszfatázok aktivitására és daganatos sejtek életképességére

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Reszegi Andrea Margit

Előadás adatai

Előadás címe: 
Polifenolok hatása a protein foszfatázok aktivitására és daganatos sejtek életképességére
Összefoglaló: 

A polifenolok egy központi egység (pl. szénhidrát vagy flavongyűrű) hidroxil-csoportjaihoz észterkötéssel kötődő fenolokat (pl. galluszsav) tartalmazó, természetes eredetű vegyületek. E vegyületek közül az epigallokatekin-3-gallát (EGCG) és a penta-O-galloil-D-glükóz (PGG) protein foszfatáz-1 (PP1) és -2A (PP2A) gátló hatását jellemezték, amelyből arra következtettek, hogy e molekulák hatékonyabban gátolják a PP1-t, mint a PP2A-t. Munkám célja az volt, hogy további polifenolok hatását tanulmányozzam a PP1 és PP2A aktivitására, valamint feltárjam, hogy e molekulák hogyan befolyásolják humán méhnyakrák karcinóma (HeLa) és humán monocita leukémiás (THP-1) sejtvonalak foszfatáz aktivitását és életképességét.
A vizsgált ellagitanninok (Tellimagrandin 1, Praecoxin B, Mahtabin A, Pedunculagin, 1,2-di-O-galloil-4,6-HHDF-β-D-glikozid) gátolják a PP1 katalitikus alegység (PP1c) aktivitását (IC50 = 0,22-4,74 µM), valamint a HeLa lizátum foszfatáz aktivitását (IC50 = 4,43-33,97 µM) is.
A Tellimagrandin-1 hatékonyabban gátolta a PP1c (IC50 = 0,22 µM), mint a PP2Ac (IC50 = 16,11 µM) aktivitását és nagyobb fokú szelektivitást mutatott a PP1c iránt, mint a korábban vizsgált EGCG vagy PGG. Tellimagrandin-1 kezelés hatására a THP-1, illetve HeLa sejtek életképessége csökkent. Tellimagrandin-1-el történő hosszú távú (24 óra) kezelést követően Western blot módszerrel vizsgálva, sem a PP1c, sem pedig a PP2Ac esetében nem változott az enzimfehérjék expressziós szintje. Tellimagrandin-1-el történő rövid távú (1 óra) kezelést követően THP-1 sejtek lizátumában a Jun NH2-terminal kinase (JNK) fokozott foszforilációját is megfigyelhettük.
Eredményeinkből arra következtetünk, hogy a Tellimagrandin-1 a PP1 nagymértékben szelektív gátlószere és foszfatázgátló hatása daganatos sejtekben is megfigyelhető. A Tellimagrandin-1 csökkenti a daganatos sejtek életképességét, amelyben szerepet játszhat a foszfatáz gátlás következményeként kialakuló magasabb JNK foszforilációs szint is.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Erdődi Ferenc
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Kónya Zoltán
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program