Terhestorna hatása a csípőízület mozgástartományára, a csípő körüli izmok állapotára és a kísérő szubjektív tünetekre

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Tercier prevenció (rehabilitáció)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Jancsó Dóra

Előadás adatai

Előadás címe: 
Terhestorna hatása a csípőízület mozgástartományára, a csípő körüli izmok állapotára és a kísérő szubjektív tünetekre
Összefoglaló: 

A várandósság alatt számtalan változás figyelhető meg a női szervezetben, melyek közül vizsgálataink központjában a vázizomrendszert érintő változások álltak. A súlynövekedésből adódóan a test csontos vázának terhelése és a statikai viszonyok megváltoznak. Terhesség során a medence előrebillen, ezáltal a test súlypontja áthelyeződik, felborítva ezzel az egyensúlyt a pelvico-lumbo-hip rendszerben. A felborult egyensúly az izmokban zsugorodást vagy megnyúlást, ezáltal gyengülést, az ízületi felszíneken egyenlőtlen terhelést, az ízületben mozgásterjedelem beszűkülést okozhat. Ezeket a változásokat tornával hatékonyan tudjuk befolyásolni. A terhestorna már a 12. héttől elkezdhető, így megőrizhető az izmok, ízületek, egészséges állapota.
Munkám célja annak a hipotézisnek az alátámasztása volt, mely szerint a terhestornán részt vevők mozgásszervi panaszai a csípőben és a medenceövi ízületekben csökkennek a torna hatására.
A célcsoportot 6 terhes nő alkotta, akik a terhesség 20-ik hónapjában jártak, mozgásszervi panaszaik voltak és részt kívántak venni a terhestornán. 6 másik társuk nem vett részt a tornán, ők alkották a kontroll csoportot. Mindkét csoportnál önkitöltős kérdőíves felmérést végeztünk a szubjektív panaszok ill. az esetleges betegségek feltérképezésére. A torna előtti állapotfelmérés tartalmazott ízületi mozgástartomány vizsgálatot, izomerőmérést, speciális és fájdalom teszteket. A vizsgálatokat megismételtük az utolsó foglalkozáskor. A tornaprogram 12 hétig tartott, heti két alkalommal 60 percig.
A terhestorna hatására a összes vizsgált mozgástartomány szignifikánsan nőtt (p<0,05), izmaik ereje és nyújthatósága is kedvezően változott. Az izomerő növekedés a gluteus maximus izomnál, az adductor, a ki- és berotátor izomcsoportnál szignifikánsnak bizonyult (p<0,05). A vizsgálat során 4 féle fájdalomteszt alkalmaztunk, melyek az első mérés során pozitivitást mutattak az egyes kismamáknál. A 2. mérés alkalmával fájdalomról nem kaptunk visszajelzést.
A vizsgálatok a hipotézist alátámasztották, mely szerint speciális tornával csökkenthetők a várandósság miatt megváltozott statikai viszonyokból adódó mozgásszervi panaszok a csípő és medenceövi ízületekben.

1. témavezető adatai
Név: 
Kónyáné Balabás Katalin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Fizioterápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program