Húgycsőplasztika együlésben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Somogyi Tamás

Előadás adatai

Előadás címe: 
Húgycsőplasztika együlésben
Összefoglaló: 

A 2011. november és 2015. március között az Urológia Klinikán együlésben, buccalis szájnyálkahártya graft beültetésével végzett húgycsőplasztikai műtétek gyakorlatát és középtávú eredményeit mutatjuk be. A vizsgált időszakban végzett tizenkét műtét eredményeit retrospektív módon vizsgáltuk.
A betegek átlagéletkora 56 év (28-78) volt. A panaszokat okozó húgycsőszűkület hat betegben transurethralis prostata resectiot követően alakult ki. Négy betegben különböző okok miatti tartós katéterviselés okozta a húgycsőszűkületet. Egy esetben urethritis állt a szűkület hátterében. Egy esetben pedig autóbaleset következményeként létrejött medencetörés, húgycsősérülés miatt kellett a húgycső rekonstrukciós műtétjét elvégezni. A húgycsőszűkület megszüntetése céljából egy beteg kivételével, előzetesen urethrotomia interna történt, átlagosan 2,7 alkalommal (0-8). A szűkület gyakori kiújulása miatt azonban, a modern szakmai irányelveknek megfelelően, a szűkült húgycsőszakasz szájnyálkahártyával történő pótlása vált szükségessé.
A szűkület tíz beteg esetében a húgycső bulbaris szakaszán alakult ki, két betegnél a pendularis húgycső különböző szakaszain jelent meg, ebből egy betegnél a pendularis húgycső distalis részén, egy esetben a teljes pendularis szakaszon. A szájnyálkahártya eltávolítása szájsebész által történt, a húgycső feltárásával párhuzamosan. A beültetett buccalis szájnyálkahártya graft pozíciója alapján nyolc beteg esetén ventralis-onlay technikát, egy esetben lateralis-onlay technikát alkalmaztak. Dorsalis inlay – ventralis onlay módszert három esetben alkalmaztuk.
A Clavian-Dindo osztályozási rendszer alapján egy-egy I. és II. grádusú szövődmény volt a postoperatív időszakban sebgennyedés és mellékhere gyulladás formájában. A beültetett nyálkahártya minden esetben megtapadt, kilökődést, fistulaképződést nem tapasztaltunk. Átlagosan 16 hónap utánkövetés alatt húgycsőszűkület miatt ismételt műtét vagy állandó katéter behelyezése nem történt.
Az együlésben, szájnyálkahártyával végzett húgycsőplasztika a komplex húgycsőszűkületek kezelésének gold standardja, jó hosszú távú eredményekkel és kevés szövődménnyel járó, a hímvessző anatómiai integritását megőrző eljárás.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Murányi Mihály
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Urológiai Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program