A lélegeztetési stratégiák finomítása kimutatható hatással van-e az extrém kis súlyú koraszülöttek utóbetegségeinek kialakulására?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Gyermekgyógyászat, infektológia, pulmonológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szekeres Klaudia
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Nagy Rita

Előadás adatai

Előadás címe: 
A lélegeztetési stratégiák finomítása kimutatható hatással van-e az extrém kis súlyú koraszülöttek utóbetegségeinek kialakulására?
Összefoglaló: 

Bevezetés:

Az extrém kis súlyú koraszülöttek lélegeztetése nagy kihívást jelent a neonatológiai intenzív ellátás számára, éretlen tüdejük miatt a legmagasabb rizikócsoportba tartoznak a krónikus tüdőbetegségek kialakulása szempontjából.

Célkitűzés:

A DEKK Gyermekgyógyászati Klinika Koraszülött Intenzív Osztályán 2013 őszén bevezetésre került volumen garantált lélegeztetési stratégia (VG) hatékonyságát vizsgáltuk. A hatékonyságra a bronchopulmonalis dysplasia (BPD) előfordulási gyakoriságának, súlyosságának, a lélegeztetés időtartamának és a hypocapniás epizódok gyakoriságának csökkenéséből próbáltunk következtetni.

Módszerek:

A VG üzemmódra képes lélegeztető gépeket 2013. november 1-jén kezdtük el használni. Ezt követően 2015.05. 31-ig 53 koraszülött (≤27 hét) jött világra. Kontroll csoportnak historikus kontrollt használtunk, melyet az új eszközpark bevezetését megelőző évben (2013-ban) született 28 hét alatti 53 gyermek adataiból képeztük. A fenti időszakban a lélegeztető gépeken kívül egyéb, a BPD-t befolyásoló beteg ellátásra vonatkozó változtatásra nem került sor. A statisztikai feldolgozás során két független mintás t-próbát és Chi2 próbát használtuk.

Eredmények:

A VG-ban nem részesült gyermekek közül (n=52), 3-nak nincs, (5,8%) 34-nek enyhe (65,4 %), 11-nek közepes (21,1%), 4-nek súlyos (7,7%) fokú BPD-je lett. VG-ban részesült gyermekek közül (n=51) 2-nek nincs (3,9%), 36-nak enyhe (70,6%), 10-nek közepes (19,6%), 3-nak súlyos (5,9%) fokú BPD-je lett. A lélegeztetési időtartam napokban megadva a következőképpen alakult: VG-ban nem részesült csoportnál átlagosan 21,88 nap, míg a VG-ben részesült csoportnál átlagosan: 15,33 nap. (p=0,072)

Következtetés:

A BPD előfordulási gyakoriságában illetve súlyosságában sem mutatható ki javulás a vizsgált populációban. Azonban a lélegezetési időtartam jelentősen, közel szignifikánsan csökkent a volumen garantált csoportban. Mindemellett a tidal volumenek automatizált optimalizálása szabad terápiás kapacitás megvalósítását eredményezte.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Horváth Zsolt
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Gyermekgyógyászati Intézet, Neonatologiai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program