Kisállat szerveiben akkumulálódott gadolínium mérése a Föld mágneses terén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Képalkotó diagnosztika, nukleáris medicina
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szolnoki Bianka

Előadás adatai

Előadás címe: 
Kisállat szerveiben akkumulálódott gadolínium mérése a Föld mágneses terén
Összefoglaló: 

A mágneses magrezonanciás képalkotásban nagy jelentősége van a gadolínium tartalmú kontrasztanyagok alkalmazásának. Napjainkban igen sok kutatás folyik arról, hogy e ritkaföldfém tartalmú anyag hogyan viselkedik in vivo körülmények között. Az elmúlt pár hónapban a szakirodalomban megjelenő tanulmányok szerint a mérgező gadolínium kiszabadulva komplexéből lerakódhat és felhalmozódhat a szervezeten belül.
Munkánk során azt tűztük ki célul, hogy a Föld mágneses terén vizsgáljuk meg, hogy a forgalomban lévő ágensek mennyire biztonságosak.
Különböző koncentrációjú gadolínium-klorid oldatok relaxációját mértük Terranova efNMR berendezés segítségével, majd a kapott eredményekből referenciasort állítottunk fel.
Az állatkísérletek etikai engedélyeztetése után különböző kémiai szerkezettel rendelkező kontrasztanyagokat peritoneálisan injektáltunk be laboratóriumi egereknek, 5 napon keresztül, 0,3 mmol/tskg-os koncentrációban. Az állatok vizeletéből és székletéből folyamatosan visszamértük, hogy az idő függvényében mekkora mennyiségben ürítették a gadolíniumot. A hatodik napon az egerek már nem kaptak ágenst, hagytuk, hogy kiürüljön a vérükből a gadolínium. Ezt követően az eutanáziának alávetett állatok lépét, máját, veséjét és agyát feltártuk,és megmértük a relaxációs idejüket a Föld mágneses terén.
A szervek és a különböző ágensek relaxációs ideje eltért egymástól. Ezekből az adatokból következtetéseket vonhatunk le az egyes kelátok in vivo viselkedéséről. A kapott eredményeket validáltuk ICP-MS segítségével. Az itt kapott értékek minden esetben korreláltak a Föld mágneses terén mért arányokkal. Eredményeink azt mutatják, hogy a pontos koncentráció meghatározásához nem elég érzékeny ez a módszer, azonban a visszamaradó fémionok jelenlétét és arányát ki tudtuk mutatni.
Összességében elmondható, hogy, egyviszonylag olcsó, kisméretű szerkezettel is lehetőség van a laboratóriumi egerek szervezetében akkumulálódott gadolínium kimutatására, melyből meg tudjuk mondani, hogy melyik forgalomban lévő kontrasztanyag mennyire biztonságos. Az eredményeknek klinikai relevanciája van, hiszen felhívja a figyelmet a kontrasztanyagok kémiai szerkezetének fontosságára.

1. témavezető adatai
Név: 
Béresová Monika
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék
2. témavezető adatai
Név: 
Laczovics Attila
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Laboratóriumi és Képalkotó Diagnosztikai Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program