Rocuronium által kiváltott neuromuszkuláris blokk specifikus függesztése új gamma-ciklodextrin vegyülettel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Neurológia, neurovaszkuláris medicina, pszichiátria, aneszteziológia és intenzív terápia, sürgősségi betegellátás
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Fedor Marianna

Előadás adatai

Előadás címe: 
Rocuronium által kiváltott neuromuszkuláris blokk specifikus függesztése új gamma-ciklodextrin vegyülettel
Összefoglaló: 

Bevezetés, célkitűzések:
A reziduális izomrelaxáns hatás növeli a posztoperatív légzési szövődmények rizikóját. A hatás hagyományos, kolinészteráz-gátlókkal történő függesztését számos mellékhatás kísérheti, amelyek sugammadex, egy szelektív relaxáns-kötő szer alkalmazásával elkerülhetőek. Azonban beszerzési költségei határt szabnak rutin-szerű alkalmazásának, ezért igény mutatkozik költséghatékony szelektív relaxáns-kötő vegyületek kifejlesztésére. Patkány hemidiaphragma-nervus phrenicus modellen végzett kísérleteink során rocuronium által indukált neuromuszkuláris blokk új karboximetil-gamma-ciklodextrin (KMGCD) vegyülettel történő felfüggesztésének hatékonyságát vizsgáltuk, összehasonlítva a sugammadex hatékonyságával.

Anyagok és módszerek:
Pentobarbitállal végzett intraperitoneális altatást követően, hím wistar patkányokból eltávolításra került a bal oldali rekeszfél, az azt beidegző nervus phrenicus-szal együtt. Az izom-ideg preparátumot Krebs-pufferben, PND-01 szövettartóban rögzítettük, amely lehetővé tette az izom és az ideg egymástól független elektromos ingerlését. A csatlakoztatott SEN-03-x2 erőtranszducerrel meghatároztuk az elektromos ingerléssel kiváltott rekesz-kontrakciók erejét, ezáltal az izomrelaxánsok és a függesztő szerek hatásait. Egy-egy dózis-hatás görbét 6 független mérés alapján állapítottunk meg.

Eredmények:
Dózis-hatás görbe alapján a rocuronium félhatásos dózisa (EC50) 7,5 µM-nak bizonyult. A relaxáns hatás függesztése során az EC50 sugammadex esetében szignifikánsan kisebb volt, mint KMGCD alkalmazása mellett (3,74 μM és 35,75 μM; p <0,0001). Ekvipotens adagok alkalmazása esetén a relaxáns hatás felfüggesztésének sebességét jellemző élettartamban nem volt szignifikáns eltérés (sugammadex: 82,4 s és KMGCD: 88,1 s; p =0,124).

Konklúzió:
Ex vivo modellünkben a KMGCD felfüggeszti a rocuronium relaxáns hatását. A sugammadex hatékonyabbnak mutatkozik a KMGCD-nél, de ekvipotens dózis alkalmazásakor hasonló visszatérési kinetika figyelhető meg. A KMGCD ígéretes, új szelektív relaxáns-kötő szer, amely a sugammadex költséghatékony alternatívája lehet.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Fábián Ákos
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program