Neoadjuváns BIP kemoterápia hatékonysága lokálisan előrehaladott cervixcarcinomában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Urológia, szülészet-nőgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Flesch Gordon
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Ditrói Balázs

Előadás adatai

Előadás címe: 
Neoadjuváns BIP kemoterápia hatékonysága lokálisan előrehaladott cervixcarcinomában
Összefoglaló: 

Célkitűzés: A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Onkológia Tanszékén lokálisan előrehaladott cervix carcinomában alkalmazott neoadjuváns kemoterápia értékelése.
Módszerek: A tanszék adatbázisának felhasználásával 2007-2013 közötti intervallumban azonosítottam azon betegeket akik a daganat felismerésekor inoperabilisnak bizonyultak, de kezelésük nem primer kemoradioterápiával, hanem neoadjuváns kemoterápiával történt.
Eredmények: 72 beteg kapott BIP kemoterápiát, és a betegek közül 66-an kapták meg a tervezett ciklust. 6 beteg toxicitás, beleegyezés visszavonása vagy allergiás reakció miatt nem kapta meg. A 72 kemoterápián átesett beteg közül 33 betegnél jelzett downstaging-et a hatékonyság értékelésére végzett klinikai és képalkotó vizsgálat. Ennek megfelelően 33 beteg Wertheim műtéten esett át. Azon betegek esetén akik nem kerültek műtétre 19 esetben kemoradioterápiát végeztünk és további 20 betegnél kemoterápiával folytatódott a kuratív célú kezelés.
A neoadjuváns kemoterápiát követően operált betegek progressziómentes túlélése 0 és 88 hónap között változott (medián 17,5 hónap). Az átlagos progressziómentes túlélés ebben a csoportban 29,5 hónap volt. A neoadjuváns kemoterápiát követően a nem operált, kemoterápiával vagy kemoradioterápiával kezelt betegek progressziómentes túlélése 0 és 77 hónap között változott (medián 18,5 hónap). Az átlagos progressziómentes túlélés ebben a csoportban 21,9 hónap volt. A progressziómentes túlélés átlagait t-próbával hasonlítottuk össze. A IIb std-ú neoadjuváns kezelést követően műtéttel + posztoperadtív kemoradioterápiával kezelt cervixcarcinomás betegek medián progressziómentes túlélése 10 hónappal hosszabb, mint a neoadjuváns kemoterápiára nem reagáló definitív kemoradioterápiával kezelt eseteké. Az operált esetek átlagos progressziómentes túlélése szignifikánssan jobb (29,5 hónap vs. 20,9 hónap, p=0,00004), mint a definitív kemoradioterápiával kezelteké.
Következtetés: a neoadjuváns kemoterápiára adott kedvező tumorválasz (részleges vagy teljes remisszió) esetén végzett kiterjesztett műtét javítja a lokálisan előrehaladott, kezdetben inoperabilis cervix carcinoma progressziómentes túlélését.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Póka Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Krasznai Zoárd
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program