Terápia refrakter dermato- és polymyositises betegek biológiai terápiára adott válasza

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Klinikai immunológia, reumatológia, bőrgyógyászat
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Béldi Tibor Gábor

Előadás adatai

Előadás címe: 
Terápia refrakter dermato- és polymyositises betegek biológiai terápiára adott válasza
Összefoglaló: 

Az idiopathiás inflammatorikus myopathiák autoimmun betegségek, melyek legfőbb jellemzője, hogy a harántcsíkolt izmok immun-mediált gyulladásával járnak. Ide tartoznak a primer felnőttkori dermato- és polymyositis, malignus tumorral társuló myositis, juvenilis dermatomyositis vagy polymyositis, overlap myositis, zárványtestes myositis.
A betegek 75%-a jól reagál a klasszikus betegség lefolyás során adott bázisterápiára. Első vonalbeli szerek: glükokortikoidok. Másodvonalbeli szerek: cyclosporin A, methotrexat, cylcophosphamid, azathioprin, IVIG.
A betegek 25%-a vagy nem, vagy átmenetileg reagál. Őket nevezzük terápia refrakter betegeknek. Ebben az esetben jó lehetőség a kezelésre a biológiai terápia: rituximab, abatecept, anakinra, TNF alpha blokkoló.
Célkitűzés: Refrakter myositises betegeink rituximab terápiára adott válaszának bemutatása.
Anyagok és módszerek: Nyolc terápia refrakter beteget vizsgáltunk. Mindegyiküknek definitív volt a myositise. A nyolcból négy betegnek van polymyositise, háromnak dermatomyositise és egynek juvenilis dermatomyositise. Mind a nyolc beteg nő. A betegek átlagéletkora a diagnózis felállításakor 39,37±11,47 év. Hat esetben igazolódott myositis specifikus autoantitestek jelenléte, egy esetben myositis asszociált antitest. Minden esetben emelkedett volt a CK érték, valamint minden betegnek volt proximalis izomgyengesége. Négy embernél állt fenn HRCT-vel igazolt alveolitis. A nyolcból hat beteg reagált jól a rituximab kezelésre, két beteg esetében szükség volt másik biológiai terápiával is próbálkozni, orenciával.
Összevetjük az irodalmi adatokkal a saját adatainkat.
Conclusio: A rituximab sikeresen alkalmazható refrakter myositises betegeknél. A betegek izomereje visszatért, bőrtüneteik megszűntek, alveolitisük regrediált, CK értékük a normális tartományba tért vissza, az életminőségük javult.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Dankó Katalin
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Belgyógyászati Intézet, Klinikai Immunológia Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program