Az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek felmérése és lehetséges intervenciók egy vidéki általános iskolában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Primer prevenció (gyermekegészségügy, édesanyák, fiatalok egészsége)
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Sebő Evelin
2. szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Szilágyi Szabina

Előadás adatai

Előadás címe: 
Az egészséges életmóddal kapcsolatos ismeretek felmérése és lehetséges intervenciók egy vidéki általános iskolában
Összefoglaló: 

Hazai iskola-egészségügyi ellátás keretében végzett felmérések eredményei szerint az elhízás növekvő tendenciája jellemző a fiatal korosztályra. Az elhízott gyermekek aránya, a rájuk jellemző fizikai inaktivitás, táplálkozási szokásaik elgondolkodtató képet mutatnak nemzetközi vonatkozásban is.
Kutatásom célja a B-A-Z megyei, 921 fős Vatta község Szemere Bertalan Általános Iskolájában tanulók egészségi állapotának, egészséges életmódról való tudásának felmérése, a lehetséges intervenciós módszerek feltárása volt, emellett az iskolában dolgozó felnőtt populáció általános egészségi állapota és az egészséges életmódról való tudása is felmérésre került, azért, hogy megfelelő képet kaphassunk a gyermekek egészséges életmódra való nevelésének lehetőségeiről. Az adatok gyűjtése kérdőívvel történt, összesen 94 tanuló és 16 felnőtt töltött ki kérdőíveket, az egyik a tanulók számára készült, a másik a felnőttek részére (tanári kar, konyhai dolgozók, iskola-egészségügyi team), a válaszadási arány 100% volt.
Különbségeket találtunk a gyermekek családjának társadalmi-gazdasági hátterét illetően. Átlagos jövedelmű családokban a gyermekek ritkán fogyasztanak gyümölcsöt, 58,3%-os arányt képviselnek az eltérő gazdasági helyzetű családokhoz képest, továbbá a gyermekek aránya e családok esetén a legnagyobb (43,8%) a gyorséttermek legalább heti egyszeri látogatását illetően. A napi rendszerességgel reggeliző gyermek édesapja az esetek 24,0%-ában középiskolai, szintén 24,0%-ban szakmunkás bizonyítvánnyal rendelkezik, az édesanya tekintetében pedig 28,0%-ban középiskolai végzettség a jellemző. A szakiskolai végzettséggel rendelkező iskolai dolgozók napi rendszerességgel reggeliznek, 38,5%-os arányt képviselve a magasabb végzettségű alkalmazottakkal szemben. A dolgozók 35,3%-ának életmódjára jellemző az alkalomszerű alkoholfogyasztás.
Eredményeink alapján megállapítható, hogy kiemelt célcsoportnak kell tekinteni a hátrányos helyzetű iskoláskorú gyermekeket, hiszen körükben alkalmazott intervenciós eszközök, mint az egészséggel kapcsolatos ismeretek bővítése, pozitív példa nyújtása, ezáltal kedvezőbb egészségmagatartás kialakulása hosszú távon egészségesebb nemzedéket eredményez.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Kolozsvári László Róbert
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
NK Családorvosi és Foglalkozás-egészségügyi Tanszék

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program