pSUPER alapú shRNS konstruktok létrehozása

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Kovács Patrik Bence

Előadás adatai

Előadás címe: 
pSUPER alapú shRNS konstruktok létrehozása
Összefoglaló: 

A rövid, duplaszálú RNS molekulák (siRNS-ek) bevitele számos organizmusba a génkifejeződés gátlását idézi elő az RNS interferencia jelenségét kihasználva.
Munkám során olyan vektor konstruktokat hoztam létre, melyek humán és egér NRF1, NRF2, AMPK génekre specifikus, géncsendesítésre alkalmas oligonukleotidokat tartalmaznak. Ehhez egy pSUPER RNS interferencia rendszert használtam, mely tartalmaz egy olyan emlős expressziós vektort, amely siRNS molekulák intracelluláris szintézisét teszi lehetővé. A génspecifikus szekvenciákat irodalmi adatokból illetve a Broad Institute, TRC shRNS könyvtárának adatbázisából gyűjtöttük ki. Az oligonukleotidok tervezését a Serial Cloner szoftver segítségével végeztük el. A vektorba ligáláshoz alkalmas teljes szensz oligonukleotid tartalmaz egy BglII hasítóhelyet, a génspecifikus szakaszt, egy hurok régiót, a génspecifikus szakasz reverz komplementerét és egy polyT farok régiót. A teljes antiszensz oligonukleotid szekvenciája ennek pontosan a reverz komplementere, egy 5’ végi Hind III hasítóhellyel. A két egyenként 64 bázisból álló oligonukleotidot egymáshoz hibridizáltatva hoztuk létre a ligálásra alkalmas inszertet. A pSUPER plazmidot BglII és HindIII restrikciós enzimekkel hasítottuk és T7 ligáz enzim segítségével végeztük el az inszert ligálást a linearizált plazmidba. A rekombináns plazmiddal DH5α kompetens sejteket transzformáltunk és ampicilin tartalmú táptalajon növesztettük őket. A pozítív klónok keresésére EcoRI/HindIII kettős emésztést alkalmaztunk. A kész konstruktok tranziens és stabil transzfekcióhoz egyaránt alkalmasak, a target gén funkcionális inaktiválását eredményezve.
Ezen konstruktokat egér és humán emlőrák sejtekbe szeretnénk transzfektálni és vizsgálni, hogy a mitokondriáls homeosztázisban szerepet játszó gének csendesítése különböző kezelések mellett milyen funkcionális változásokat okoz ezen sejtekben.

1. témavezető adatai
Név: 
Kapitányné Dr. Mikó Edit
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Bay Péter
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Orvosi Vegytani Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program