Ubikvitinszerű fehérjék konjugáglása transzglutamináz enzimek által

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Molekuláris biológia
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Simon Dorina Viktória

Előadás adatai

Előadás címe: 
Ubikvitinszerű fehérjék konjugáglása transzglutamináz enzimek által
Összefoglaló: 

Ismereteink bővülésével az utóbbi két évtizedben az ubikvitináció egyszerű fehérjelebontási szignálból általános poszttranszlációs módosító folyamattá lényegült át, melynek keretében egy kis fehérje C-terminális glicinjén keresztül kovalensen kapcsolódik más fehérjék lizil oldalláncaihoz. A módosított fehérjét ubikvitin (Ub)-kötő domént hordozó fehérjék ismerik fel, és meghatározzák az ubiquitinált fehérje sorsát. Az ubikvitin-szerű fehérjék (Ubl) az Ub-hez a szekvencia szintjén változó mértékben homológ, hozzá szerkezetileg nagyon hasonló (ún. ubiquitin-fold) apró proteinek, melyek hasonló kapcsolási mechanizmussal módosítanak célfehérjéket és lipideket. Mára több mint tíz ilyen fehérje ismert.
Az ubikvitináció és az Ubl-konjugáció három enzimet igényel (E1/2/3), melyek N’-ε-(α-Gly)-Lys izopeptid kapcsolódást hoznak létre. Munkacsoportunk eredményei arra utalnak, hogy transzglutaminázok (TGM) képesek az Ub-t egy lépésben fehérjékhez kapcsolni. A TGM-ok több szempontból az E1/2/3 enzimekhez hasonlóan működő, de Ca2+-függő acil-transzferázok, amelyek fehérjék Gln és Lys oldalláncai között N’-ε-(γ-Glu)-Lys izopeptid keresztkötéseket teremtenek. Az Ub és az Ubl-ek rendkívül hasonló kapcsolási mechanizmusának ismeretében indokoltnak gondoltuk, hogy megvizsgáljuk, valamely TGM képes-e Ubl fehérjéket is használni szubsztrátként.
Ennek érdekében 293T sejtekből, illetve humán vér eredetű mononukleáris sejtekből RNS-t izoláltunk, cDNS-be írtuk át, és specifikus primerek segítségével amplifikáltuk a SUMO1, az ISG15, a NEDD8 kódoló szekvenciáit és a pETDuet-1 prokarióta expressziós vektorba illesztettük őket. A MAP1LC3B-t kódoló cDNS-t egy eukarióta expressziós vektorból helyeztük át a pETDuet-1-be. Új konstrukcióink birtokában a négy Ubl fehérjét E.coli Rosetta2 baktérium törzsben fejeztük ki, és a 6xHis peptid-tag segítségével Ni+-NTA gyantán tisztítottuk. A rekombináns Ubl fehérjéket és a szintén baktériumban termelt TGM-okat használva in vitro vizsgáljuk, hogy a TGM család valamely tagja képes-e kötést létrehozni az Ubl-ek és ismert amin-, vagy acil- TGM-szubsztrátok között, illetve igyekszünk sejtek lizátumában célfehérjéket találni és tömegspektrometriával azonosítani.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Demény Máté Ágoston
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program