Levosimendan alkalmazás eredményei előrehaladott stádiumú krónikus szívelégtelen betegekben

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Konferencia: 
2015/2016. tanév
Tagozat: 
Farmakológia, gyógyszerhatástan, klinikai gyógyszerészet
Előadó szerző adatai
Név (format for foreign students: Last Name, First Name): 
Bagoly Kata

Előadás adatai

Előadás címe: 
Levosimendan alkalmazás eredményei előrehaladott stádiumú krónikus szívelégtelen betegekben
Összefoglaló: 

Bevezetés: A jelenlegi ajánlások alapján a levosimendan terápia alkalmazása súlyos, krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek akut dekompenzációja esetén rövid távú kezelésre indikált, amikor a konvencionális terápia nem elegendő. A gyógyszer alkalmazása során szerzett tapasztalatok azonban arra irányították a figyelmet, hogy a gyógyszer repetitív, vagy intermittálóan ismételt adása javíthatja a betegek általános állapotát és a mortalitási eredményeket is. Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk a levosimendannal egy éven belül több alkalommal kezelt betegpopulációt.
Módszerek: A DE KK Kardiológiai Klinika azon krónikus, előrehaladott szívelégtelen betegeinek adatait dogoztuk fel, akik 2014-2015-ben több alkalommal részesültek levosimendan kezelésben. A betegek anamnesztikus adatai mellett az echokardiográfiás-, funkcionális- és laborparamétereket, valamint a szívelégtelenség miatt alkalmazott gyógyszeres és eszközös terápiát elemeztük.
Eredmények: A vizsgált időszakban 177 beteget vontunk be és végeztük el az utánkövetést átlag 8,2 (SD 2,4) hónapon keresztül. Az általunk vizsgált populáció mortalitása az utánkövetési időszak alatt 5,65 % volt. A betegek átlagéletkora 63.7 (SD 9.4) évnek adódott, az alapbetegség eredete 37%-ban volt iszkémiás alapú, 12,4%-ban egyéb szekunder ok volt azonosítható. Az ismételt kezelés hatására a betegek funkcionális stádiuma javult, szívultrahang során detektált paraméterei szintén javultak, de a változás nem volt szignifikáns mértékű. A javuló funkcionális stádium mellett a bázisterápia gyógyszerei optimálisabb adagban voltak alkalmazhatóak.
Konklúzió: Az általunk vizsgált krónikus, súlyos szívelégtelen populációban a levosimendan ismételt alkalmazása biztonságos, a funkcionális stádiumot javítani képes, emellett a betegség progresszióját lassító bázisterápia optimalizálását támogathatja. Emiatt pozitív hatással bírhat az ismételt hospitalizációt igénylő dekompenzációk számának és súlyosságának mérséklésére, valamint ezen betegek igen magas mortalitási arányának csökkentésére.

1. témavezető adatai
Név: 
Dr. Szabó Gábor Tamás
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet
2. témavezető adatai
Név: 
Dr. Győry Ferenc
Intézet / Tanszék/ Klinika: 
Kardiológiai Intézet

Támogatók: Támogatók: Az NTP-TDK-14-0007 számú, A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése helyi konferencia keretében, az NTP-TDK-14-0006 számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása, NTP-HHTDK-15-0011-es A Debreceni Egyetem ÁOK TDK tevékenység népszerűsítése 2016. évi helyi konferencia keretében, valamint a NTP-HHTDK-15-0057-es számú, A Debreceni Egyetem Népegészségügyi Karán folyó Tudományos Diákköri kutatások támogatása című pályázatokhoz kapcsolódóan az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet és a Nemzeti Tehetség Program